Duurzaam Frame

Uit welke materiaal bestaat een duurzaam frame? Hoe gaat StaalBaron om reststromen om?

In de kern bestaat een meubel uit een frame met daarin panelen. Een frame maakt onderdeel uit van het design en zorgt voor de samenhang van het meubel. Een meubelframe bestaat uit hout, kunststof of metaal. Deze grondstoffen hebben weer tal van afwerkingen. Zowel de grondstoffen als de afwerkingen hebben ieder hun specifieke kenmerken en dus relaties tot afwerking, bewerking, circulariteit duurzaamheid, ergonomie, hygiëne en hoe iets aanvoelt! 

Hieronder beschrijven wij in het kort enkele meubelframes. Voor vragen of extra informatie neem gerust contact met ons op.

Meubelframe van hout

Indien een meubelframe van hout is, staat dit in het algemeen voor een warme, sfeervolle uitstraling: Hout kan je prachtig vormen, waardoor beleving, ergonomie en tactiliteit vaak dik in orde zijn.

Echter, qua hygiëne scoort hout minder goed. Vanaf 2010 is Europese VOC-wetgeving voor verven en lakken van kracht. Deze richtlijn staat minder oplosmiddelen toe in verven en beitsen. Aan de ene kant is dit zeer positief voor het milieu en voor uw gezondheid.

Aan de andere kant zijn de verfproducten minder hard en afgesloten. Dit heeft gevolgen voor het onderhoud van houten meubilair. In veel schoonmaakmiddelen, vooral allesreinigers, zitten oplosmiddelen die de huidige verfproducten op den duur oplossen. Ouderwetse schoonmaakzijn of groene zeep zijn beter geschikt en beter voor jouw gezondheid. Duurzaam dus!

Hout: Rest- en afvalstroom:

De armleuningen van StaalBaron stoelen Benz A, Happy A en Smile A worden gemaakt van afvalhout van de productie van lichtgewicht tafelbladen. Resthout wordt opgehaald en verwerkt tot spaanplaat. Hout is 100% recyclebaar.

De houten stoelen Liv A en Angio zijn modulaire stoelen. Bij eventuele schade kan een onderdeel simpelweg worden vervangen zonder de gehele stoel in te wisselen. Een duurzame en circulaire gedachte.

Klik hier voor StaalBaron beitskleuren.

Meubelframe van kunststof

Wat is kunstsof? De definitie van kunststof is afgeleid van het woord kunstmatig. Het Engelse woord ‘plastic’ geeft aan dat we het over plastische, vormbare materialen hebben. Kunststof is een verzamelnaam. Er zijn talloze soorten met elk hun specifieke kenmerken.

Vroeger was kunststof zeer belastend voor het milieu vanwege de afbraakkosten. Tegenwoordig worden zeer mooie en goed producten gemaakt van gerecycled kunststof: stoelzittingen en bekleding van stoelen.

Kunststof: Rest en afvalstroom:

StaalBaron verwerkt geen kunststof en er is dan ook geen reststroom. Zacht plastic wordt veel gebruikt als verpakkingsmateriaal en dit hergebruiken wij eveneens als verpakkingsmateriaal.

Klik hier voor standaard kunststof kleuren.

Meubelframe van metaal

StaalBaron maakt meubelframes van metaal. Metaal is altijd uit een mengsel zoals bijvoorbeeld staal(ijzer met koolstof) of aluminium. Metaal heeft de volgende kenmerken hoge elektrische geleiding, die afneemt met toenemende temperatuur, hoge warmtegeleiding, dociliteit (vervormbaarheid), metaalglans.

In de zorgsector en voedingsindustrie vind je veel RVS, roest vrij staal, vanwege de goede, hygiënische eigenschappen: hard, glad en goed schoon te maken met chloor- of alcoholhoudende schoonmaakmiddelen.

Meubelframes van metaal zijn altijd afgewerkt in verband met oxidatie. De finishing van chroom en epoxy coating worden eveneens veelvuldig toegepast in de zorg omdat deze met alcohol- en chloorhoudende schoonmaakmiddelen te reinigen zijn.

Metaal: Rest- en afvalstroom:

StaalBaron heeft bij het design van haar meubels rekening gehouden met rest- en afvalstromen. Het materiaal wat overblijft wordt 100% gerycled.

Klik hier voor standaard metaal afwerkingen.

Mocht u specifieke vragen hebben over meubelframes in hout, kunststof of metaal belt u gerust naar onze specialisten.

Deze zorginstellingen gingen u voor