Zorginterieur door StaalBaron


Zorginterieurscan door StaalBaron regio Alkmaar helpt u, zorginstelling of  zorgondernemer, bij het implementeren van een nieuw, sfeervol zorginterieur bij een grote verbouwing of nieuwbouw. Want hoe pak je dat nu aan? De implementatie van een innovatief zorginterieur is een intensief samenwerkingsproces tussen de zorgondernemer en StaalBaron. De implementatie van een sfeervol zorginterieur is verdeeld in een 3 strategische stappen. Elke fase wordt afgesloten met tussentijdse output zodat het gewenste resultaat, een huiselijk zorginterieur, optimaal en binnen budget gerealiseerd wordt :

■ Zorginterieurproces : 3-stappenplan

■ Inventarisatie Waar zijn wij nu? Output: Zorgscan
■ Creatie Waar willen wij naartoe? Output: 3-D Presentatie
■ Realisatie Hoe komen wij daar Output: Nieuw Interieur

Tijdens dit proces heeft u één vast contactpersoon. Bij een groot project en wordt u bijgestaan door specialisten in het projectteam.

■ 3.1 Inventarisatie: Waar zijn we nu? 

Een goed zorginterieurconcept door StaalBaron is gebaseerd op een zorgvuldige inventarisatie van :

 • Zorgvisie,
 • Gebouw,
 • Doelgroep,
 • Programma van Eisen.
 • Moodboards.
  Output: Zorgscan

1.1 Zorgvisie ■ Het belangrijkste uitgangspunt van de zorgvisie is de mens als cliënt, familielid, medewerker, vrijwilliger en directielid. In de zorgvisie staan over het algemeen ook zaken als geloofsovertuiging, autonomie, levenservaring benoemd. Het vormt als het ware de ziel van de organisatie.

Er is ook aandacht voor wetten, budgetten en eisen van ARBO, brandweer en hygiëne voorschriften. Het kleinschalig wonen vraagt om een eigen zorg inrichting. Naast ergonomie en het nodige praktische krijgen vooral sfeer en huiselijkheid in het interieur een grote rol toebedeeld. Mensen willen wonen zoals thuis, maar met de nodige zorg binnen handbereik. Familieleden moeten graag op bezoek komen. Medewerkers en vrijwilligers dienen zich comfortabel te voelen in het zorg interieur. Het gevoel van gastvrijheid en geborgenheid moet voelbaar zijn voor een ieder. Mede door ons brede werkveld in Hospitality weten wij als geen ander de nadruk in de zorg inrichting op de gewenste gastvrijheid en huiselijkheid te leggen. Staalbaron speelt in op trends en ontwikkelingen. Maar altijd met de specifieke kwaliteitseisen van de zorginterieurs.
Het zorginterieur, de invulling van het gevoel van huiselijkheid en gastvrijheid is non-verbale communicatie en maakt onderdeel uit van uw zorgvisie. Het kan de zorgvisie enorm versterken, zodat duidelijk is voor iedereen wat de missie, of met een populair woord het imago, van de zorginstelling of zorgondernemer is.
■ Verbale Communicatie : Via taal op de website in brochures, werkomschrijvingen etc. wordt een toon gecommuniceerd, welke toon moet dat zijn?
■ Non-Verbale Communicatie : houdingen ten opzichte van medemens, standpunten inzake levensfilosofie, religie, samenwonende echtparen, huisdieren zijn belangrijk. Interieur speelt bij non-verbale communicatie eveneens een zeer grote rol: is het zorginterieur gastvrij, huiselijk, indrukwekkend, rustgevend, modieus en trendy, duurzaam en milieubewust, een uitnodiging tot beweging, gebaseerd op life-style, healing environment of reminiscentie gebaseerd op tijd of een combinatie van de stijlen.

1.2 Het Gebouw

Wat is de interactie van het gebouw met de omgeving:stad, wijk, natuur, park, kleinschalig of juist grootschalig gebouw. gezamenlijke huiskamers of één-persoonshuishoudens.
Wat zijn de uiterlijke kenmerken van het gebouw?  Wat is de bouwstijl ? Is het een bouwmassa met lagen, gebouwd rond om een plein of juist straat of los in de omgeving.

1.3 De Doelgroep

Tevens wordt een inventarisatie gemaakt van de doelgroep:

 • Welke doelgroep bedient de zorgondernemer: senioren, dementerende senioren, gehandicapten, hip en trendy mensen etc. Op basis van dit gegeven wordt  het interieur met bijbehorende sfeer aangepast. StaalBaron heeft 5 zorg interieurs qua interieurstijl uitgewerkt! U kunt dus kiezen welke sfeer u aanspreekt!
 • De doelgroep heeft effect op de routing: Ontvangst cliënten, medewerkers, familie, balie, huiskamers, koffie, keuken, uitgifte balie en restaurant, breedte looppaden, opslag scootmobiels, rolstoelen etc.
 • Gastvrijheid: Welk niveau wil de zorginstelling aanbieden aan cliënten, hun familie, medewerkers en vrijwilligers,
 • Verlichting, geluid & akoestiek, verwarming of juist frisse lucht etc. etc.

1.4 Programma van Eisen

De overheid trekt veel van haar zorgtaken  terug. Mensen blijven langer zelfstandig thuis wonen. De zorginstellingen krijgen te maken met cliënten die zwaardere zorg nodig hebben. Dit heeft uiteraard gevolgen voor het Programma van Eisen inzake het interieur en meubilair. In de zorginterieurscan bekijkt StaalBaron met specialisten uw zorgconcept. Uiteraard zijn er nog veel meer vragen die beantwoord dienen te worden. In de Zorginterieurscan komen alle aspecten aan bod zodat het interieur en de bar ontworpen worden op basis van de juiste uitgangspunten.

1.5 Workshop

Bij de implementatie van een nieuw zorginterieur wordt vaak een Interieurcommissie benoemt bestaande uit medewerkers en soms vrijwilligers. Hun werkervaring is zeer relevant en zij benoemen veel praktische wensen en eisen maar welke sfeer is nu goed ? Over smaak valt namelijk niet te twisten……Een workshop Interieurstyling met de leden van interieurcommissie onder leiding van Mariëtte Dekker biedt in een dergelijk geval een uitkomst…..

Output: Zorgscan

Soms spelen er tegengestelde belangen in een organisatie of kan de opdrachtgever er de vinger niet opleggen wat hij wil. Op verzoek voeren specialisten een scan uit. ZienXL huisvest specialisten voor de verschillende scans: Het Nieuwe Werken, Hospitality en Zorgscan: objectief wordt gemeten waar de kansen en uitdagingen liggen binnen de organisatie wat betreft het interieurconcept: de zogenaamde zorgscanvariabelen. Indien deze bekend zijn kunnen diverse oplossingen worden aangeboden middels een zogenaamde menukaart.
Op deze manier vormt de zorgscan de basis voor het creatieve team.

■ 3.2 Creatie : Waar willen we naar toe?

Vormgevers van het zorginterieur concept gaan aan de slag met de resultaten van  de vorige stappen: zorgvisie, gebouwanalyse, doelgroepbepaling, business model en uw zorgscan. Of het nu gaat om het maken van  een website, imago style, interieurconcept van een horecazaak, keuken, zorginstelling of het ontwerpen van een gebouw er moet een idee geboren worden, en ei gelegd worden.
2.1 ZienXL Showroom: Vaak is het moeilijk te omschrijven welke sfeer je klanten/cliënten, medewerkers of vrijwilligers in een ruimte wilt laten ervaren, warm, gezellig maar de doelmatigheid moet niet uit het oog verloren worden. Een bezoek aan de showroom ZienXL laat je zien wat kleuren, licht, geluid in een grote ruimte kunnen doen. Tevens kun je daar het hergebruik van materialen die effect kunnen hebben op je interieurconcept beoordelen.
2.2 Sfeerborden maken duidelijk wat je kunt doen met materialen zoals hout, kunststof, laminaat, geluidsabsorberende behang, brandvertragende gordijnen, goed te reinigen meubelstof, planten, metaal etc.
2.3 Meubelplan
Aan de hand van het Programma van Eisen, het bezoek aan de showroom ZienXL en de sfeerborden maken wij een sfeervol en functioneel meubelplan.
2.4 3-D impressies Het interieurconcept of dat nu voor Het Nieuwe Werken, horeca en zorg wordt verduidelijkt met realistische ontwerptekeningen, lichtplan, materialisatie en moodboard.
Dit is de tweede output, begrijpt StaalBaron de zorgvisie van de opdrachtgever goed?
2.5 Kleuradvies soms is de sfeer al beduidend te verbeteren met het juiste kleurgebruik van wanden. Dit kleuradvies is tevens een onderdeel van het complete interieurplan.
2.6 Kostenraming Indien het voorstel wordt geaccepteerd rijst al snel de vraag:wat gaat die allemaal kosten? ZienXL huisvest veel leveranciers op het gebied van Interieur & Hospitality dus in deze fase kunnen wij snel schakelen en goed communiceren. In de werkplaats denken de interieurbouwers uiteraard goed mee. U bepaalt hoe uitgebreid u ons voorstel wilt hebben: alleen een interieurconcept of ook realisatie van interieurbouw, levering vloeren, raambekleding, meubilair en accessoires.

■ 3.3 Realisatie: Hoe komen we daar?

3.1 Planning & Productie: Uiteraard moet er een planning komen en duidelijk zijn wie wat doet. In deze tijd willen opdrachtgevers graag dingen zelf doen om geld uit te sparen. Natuurlijk kan dat, maar goed overleg is essentieel.
De productie wordt voorbereid. De gedetailleerde werktekeningen worden gemaakt en goedgekeurd door de opdrachtgever. Dit de derde output. Soms worden dummies gemaakt van balies (project Gemeente Castricum) om samen met de medewerkers te bepalen of de balie in de praktijk ook goed werkt. Dit is de eventuele vierde output. Begrijpt StaalBaron de medewerkers goed?
De interieurbouwers, meubelmakers en stoffeerder gaan aan de slag. De bar, balie of keuken wordt op maat gemaakt, de inbouwkasten krijgen vorm, de stoelen en banken bekleed. Voor de websites de teksten geschreven en de foto;s gemaakt. Iedereen is lekker bezig………..
3.2 Inhuizen: Dit is altijd een spannend moment. Is het geworden wat we, opdrachtgever en ZienXL leveranciers en dienstverleners er van hadden verwacht?
Als je vorige stappen goed zijn genomen zijn er weinig tot geen teleurstellingen en wordt het een prachtig eindproduct of het nu gaat om een gebouw, interieur, website of socail media account. De klant is tevreden.
3.3 Onderhoud: Duurzaamheid is één van onze kernwaarden er daar hoort onderhoud bij van gebouwen, interieurs, stoelen banken en machines. Graag helpen wij, ZienXL leveranciers en dienstverleners, met de juiste keuze van onderhoudsmiddelen of de onderhoudsdiensten voor interieur. Indien gewenst maken wij een onderhoudsboek met schoonmaakadviezen en/of de juiste certificaten met normeringen voor de brandweer.
3.4 Evaluatie: Na ongeveer 3 maanden spreken wij af met de interieurcommissie om eventuele verbeterpunten op te pakken.
Zo heeft u een totaaloplossing zonder zorgen!

■ ZienXL Showroom

StaalBaron BV is gevestigd in het trendy Business Centre ZienXL, Samenwerken onder één dak! Een bezoek aan het gebouw ZienXL, met haar toonzalen en werkplaats, inspireert potentiële opdrachtgevers op een zintuiglijke manier: horen, zien, voelen, proeven en ervaren! ZienXL is centraal gelegen in de Kop van Noord-Holland op het “vierlanden punt” tussen de gemeente Heerhugowaard, Langedijk, Holland Kroon en Schagen.StaalBaron
Smuigelweg 1b
1704 PX HEERHUGOWAARD
072 7600010
Maak een afspraak 072 7600010 of mail ons!

Gratis parkeerplaatsen, goed bereikbaar in de Kop van Noord-Holland, kruising N241/N242 regio Alkmaar.