Zorginterieur Psychogeriatrie (PG)


■  Bij implementatie van een zorginterieur PG zijn er standpunten ingenomen door uw zorginstelling en heeft het (nieuwe) gebouw een bepaalde beeldtaal vanwege de plaats van zorginstelling, omgeving van de zorginstelling, keuze van de bouwmaterialen en indeling van het gebouw. Uw zorgvisie gecombineerd met deze beeldtaal van het gebouw maken deel uit van uw zorginterieur. De overheid bepaalt de financieringsstroom. Welke standpunten neemt u in als de overheid zich nog meer terugtreedt? De cliënten en hun familie moeten voor uw instelling kiezen. Aansluiten op de doelgroep wordt steeds belangrijker! Reserveer speciale workshop “Belevingsgericht zorginterieur  072 7600010.”

■ Dementerende ouderen zijn afhankelijk van hun omgeving omdat de hersenfuncties afnemen en zij daardoor prikkels anders waarnemen (meer stress ervaren). Het interieur kan hen met onderstaande maatregelen positief beïnvloeden:

 • 1. Omgeving is veilig: geborgenheid, prettige sfeer, geen haast,
 • 2. Omgeving en voorwerpen zijn herkenbaar,
 • 3. Parkachtige omgeving is zeer gunstig,
 • 4. Richt belevingsgericht in.

■ Uiteraard heeft StaalBaron kennis en ervaring in de nieuwste inzichten betreffende zorginterieurs PG: Healing Environment, Life style inrichting , Planetree, Reminiscentie voor psychogeriatrische (PG) patiënten, invloed van (dag) licht, kleuren, geluid, akoestiek, oriëntatie, tactiliteit en geuren en interieurstijlen. Tijdens de creatie van een zorginterieur nemen wij bovengenoemde ontwikkelingen mee in combinatie met maatschappelijke ontwikkelingen en algemene woontrends. Reserveer speciale workshop “Belevingsgericht zorginterieur  072 7600010.”

■ Mensen slaan herinneringen op in plaatjes. Het geheugen van mensen lijkt op een dik prentenboek, waar ons hele leven in ligt opgeslagen. Het is nooit vol. Beschadigde hersenen van  dementeren werken langzaam en er worden geen nieuwe plaatjes meer gemaakt. Eerst gaan de plaatjes verloren van de afgelopen 10 jaar, dan die van de laatste 20 jaar, dan die van de laatste 30 jaar etc. Het is dus daarom van groot belang de omgeving van dementerenden in te richten met herkenbare voorwerpen: bedden, tafels, servies, kasten, alle voorwerpen moeten een traditionele, herkenbare vorm hebben.

■ Onderzoek leert ons dat hersenen van dementeren langzamer werken. Zij hebben moeite met het verwerken van verschillende prikkels tegelijkertijd en kunnen moeilijker onbelangrijke prikkels afweren. Wij onderscheiden 3 subgroepen:

  • Zen-dementerenden : ze doen niets, en hun spieren zijn ontspannen. Het lijkt alsof ze slapen maar  ze slapen niet. Voor hen zijn activiteiten een kwelling, zij hebben baat bij een stille omgeving met rustige muziek.
  • Dolers : ze zoeken juist prikkels, met name geluids- en bewegingsprikkels. Ze lopen de hele dag,  maar hebben moeite met slapen omdat hun slaapkamer te stil is. Een veilig, belevingsgericht  loopcircuit met voldoende licht, beweging, oriëntatie en geluid is altijd noodzakelijk. In de slaapkamer onschuldige prikkels aanbieden maakt hen rustiger: rustige muziek, films, vloeistof dia’s of discobollen zijn heel fijn voor hen in deze  ruimten.
  • Evenwichtzoekers : indien dolers vallen worden zij vastgezet. Zij blijven echter behoefte hebben aan prikkels. Omdat ze niet kunnen lopen, gaan vaak zelf prikkels produceren, roepen, wriemelen of kloppen. Prettige prikkels voor dementeren zijn over het algemeen onschuldige prikkels. (bron: Anneke van der Plaats) Reserveer speciale workshop “Belevingsgericht zorginterieur  072 7600010.”

■ StaalBaron doet actief onderzoek naar mensen voor wie zij de zorginterieur PG maakt: de doelgroep. StaalBaron is ervan overtuigd dat alleen op deze manier een goede invulling van het gevoel van huiselijkheid en gastvrijheid gerealiseerd kan worden.
– Welke voorwerpen horen bij de belevingswereld van de dementeren ?
– Waar komen zij vandaan ?
– In welke wijk staat hun huis? Hoe was hun huis 20 jaar geleden ingericht ?
– Wat zijn/waren de mensen gewend in huis? Wat is/ was hun leefomgeving ?

StaalBaron inventariseert uw genomen standpunten en sluit aan. De door StaalBaron ontwikkelde Zorginterieurscan geeft aanbevelingen voor de inrichting, routing, het meubilair, lichtarmaturen, decoraties en de materialen waar u misschien nog niet aan heeft gedacht. Aanbevelingen voor een goed Zorginterieur Psychogeriatrie zijn:

 • Maak aantrekkelijke loopcircuits met voldoende licht, beweging en geluid.
 • Loopcircuit is altijd nodig, ook bij kleinschalige voorzieningen.
 • Kies voor ouderwetse herkenbare vormen van voorwerpen, ouderwetse muziek en oude videobeelden.
 • Gebruik veel zachte stoffen en materialen, vanwege zintuiglijke waarneming van het voelen. Bovendien dempen zachte materialen geluid.
 • Zorg voor zachte leunstoelen. Plaats de fauteuils tegen de muur of maak een afscheiding. Er kunnen nu geen onaangename prikkels van achteren komen. Dit scheelt al de helft van overbodige, ongunstige prikkels.
 • Zet de mensen liever niet met de rug naar een keukenbuffet, de ingangsdeur of naar andere activiteiten toe. (ongunstige prikkels)
 • Zet de mensen de hele dag in een stoel met een actieve zit, zoals rolstoel of eetkamerstoel, daar worden zij erg moe van.
 • Zit-orthese en kuipstoelen geven onrust omdat mensen niet kunnen verzitten.
 • Scherm deuren of ramen naar de gang toe af, zodat het bewegen erachter niet te zien is: (bewegings- en geluidsprikkels trekken het sterkst aan.)
 • Hang TV schermen op waarop een rustige films of dia’s worden geprojecteerd. Zet er een paar stoelen voor dan gaan de onrustige lopers even zitten en krijgen zij rust.
 • Creëer hoekjes met snoezel attributen: mobielen, rustige vogelgeluiden…………..
 • Werk met railingen langs de muren, dat geeft de mensen een veilig gevoel.
 • Geef de dolers in het loopcircuit iets te doen. Mandjes met zachte poppetjes, lapjes en bolletjes garen. De dolers gaan de spulletjes van het ene mandje in het andere mandje doen.
 • Denk aan de kleur zalmrose/beige met rode ondertoon. Dit is een oerkleur en brengt rust bij dementerenden. Denk aan toepassing van deze kleur in badkamers of slaapkamers.
 • Richt slaapkamers zo in dat de mensen vanuit een liggende houding iets kunnen zien in bed: mobiel, vergrote foto’s van familie, rustige beelden op TV.
 • Denk bij slaapproblemen ook aan teveel of juist te weinig prikkels.
 • Denk ook aan te zachte matrassen waardoor de foetus houding kan ontstaan. Plaats dan stevige kussens langszij. Te harde matrassen, te koude matrassen (door incontinentie zijlen), te lichte dekens (men is zware dekens gewend) en alleen liggen kunnen oorzaken zijn van niet kunnen slapen.
 • Domotica moet niet alleen electronische beveiliging bevatten maar ook de lichtsterkte van het loopcircuit, TV’s, muziek in de huiskamers kunnen regelen.
  (bron: Anneke van der Plaats en Bob Verbraek)

Tijdens de workshop Belevingsgericht inrichten gaan we uw uitgangspunten van hmailtoet toekomstige zorginterieur samen onderzoeken en de juiste uitgangspunten bepalen rekening houdend met akoestiek, tactiliteit, kleuren, geur, muziek, bewegende beelden, rustplekken en beweging. Overweeg je samen met je team iets aan de inrichting van je afdeling te doen………..dan is deze workshop heel interessant voor je.Reserveer speciale workshop “Belevingsgericht zorginterieur  072 7600010.”